Šestý díl Toulek Českem budoucnosti je věnován konzervování potravin. Díky současným technologiím vydrží jídla celé měsíce i roky, aniž by se kazily. Iveta a Pepa vás seznámí s Petrem Sogelem, který vyvinul metodu nazvanou CTP – kontinuální tepelný proces. Na jeho pokrmech si díky tomu pochutnáte i po deseti letech. Pořád budou jako čerstvé. Připomeneme si také příběh Otakara Machálka přezdívaného „Slovácký Baťa“. Zakladatel firmy OTMA se na přelomu 30. a 40. let minulého století pustil ve velkém do zpracování úrody z rodného kraje. Vyráběli marmelády, šťávy a nabízeli i kandované ovoce. Podnik přečkal válku i období minulého režimu a funguje dodnes. Na závěr pak ochutnáme jednu z nejzdravějších potravin – kysané zelí. V Tuřanech ho zpracovávají déle než 50 let, a ačkoliv i do tohoto odvětví už pronikly moderní technologie, dodnes ho tam postaru šlapou. Opakovaně za něj dokonce získali od Ministerstva zemědělství ocenění Klasa.
top of page
Nejnovější příspěvky
Zobrazit všeVyzkoušejte Program Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky (AMSP ČR) zaměřený na zvýšení povědomí,...
10
bottom of page
Opmerkingen